Op weekdagen open tot 18u30, contacteer ons

Wat is de droogtijd tussen 2 lagen verf?

30 december 2017 | Spanplafonds | Famst
Wacht jij altijd tot de eerste laag verf in theorie overschilderbaar is voordat je een tweede laag aanbrengt? Of voel je zelf even aan de muur en beslis je na een uurtje dat de volgende laag al gezet kan worden? Je doet er goed aan de droogtijd te respecteren. Zo voorkom je problemen en gaat je verf langer mee.

In dit artikel ontdek je wat de beste droogtijd is tussen twee lagen verf. En welke factoren de droogtijd kunnen beïnvloeden.

Droogtijd hangt af van de basis

Je hebt, globaal gezien, 2 soorten verf: watergedragen verf en solventgedragen verf. Solventgedragen verf is gemaakt op basis van white spirit. Watergedragen verf op basis van water natuurlijk. De droogtijd van de 2 soorten is verschillend.

Watergedragen verf voelt al droog aan na 1 à 2 uur. Maar dat betekent niet dat je na 1 à 2 uur al een nieuwe laag mag aanbrengen. Je doet er goed aan 4 uur droogtijd te respecteren tussen elke verflaag.

Solventgedragen verf, op basis van white spirit, heeft wat meer tijd nodig. Na 4 uur voelt de verf droog aan, maar dan mag je echt nog niet beginnen met een tweede laag. Reken een droogtijd van 16 uur voordat je een tweede laag aanbrengt.

Temperatuur beïnvloedt de droogtijd

De ideale temperatuur om bij te schilderen ligt ergens tussen de 10 en 23 graden. Je verf zal mooi vloeien, goed uitstrijken en vlot aan te brengen zijn. Op voorwaarde dat je goed materiaal gebruikt natuurlijk.

Is het kouder dan 5 graden? Dan droogt je verf niet, want het is simpelweg te koud. Is het warmer dan 25 graden? Ook dan begin je best niet te schilderen. Je verf gaat te snel opdrogen en dat zorgt ervoor dat je aanzetten ziet op de muur.

Heb je een schilderproject voor de boeg? Dan weet je alvast hoeveel tijd je tussen elke verflaag moet rekenen. Wil je meer weten? In dit artikel ontdek je welke soort verf het beste is.

 


Recente berichten

Categorieën