Op weekdagen open tot 18u30, contacteer ons

Soorten verf vergelijken: waar moet je op letten?

16 december 2017 | Spanplafonds | Famst




Er zijn heel wat soorten verf op de markt vandaag. Je vindt in de doe-het-zelf-zaak achter de hoek een hele waaier aan kleuren voor een zachte prijs. Dan heb je verfwinkels die verven met een gemiddelde prijs aanbieden en verfwinkels of professionele schilders die verf van topkwaliteit gebruiken. Maar hoe weet je nu welke soort verf het beste is? Je ontdekt het in het overzicht hieronder.

Categorie 1: de goedkopere verf

Je vindt heel wat doe-het-zelf-zaken die ook verf aanbieden van een lage prijs. In die goedkopere verf zit meer krijt, waardoor ze kwalitatief minder goed is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze verf minder goed dekt.

Daardoor moet je meerdere lagen aanbrengen en ben je uiteindelijk niet zo goedkoop uit als je initieel dacht. Waar duurdere verven al dekken na 1 of 2 lagen, heb je met deze soort verf eerder 3 tot 4 lagen nodig.

De dekking hangt ook af van de ondergrond. Breng je een lichte kleur aan op een donkere muur, dan moet je meerdere lagen rekenen. Omgekeerd geldt natuurlijk hetzelfde.

Categorie 2: verf met een gemiddelde prijs

In de middencategorie vinden we ook veel soorten verf. Denk daarbij aan merken zoals Levis of het huismerk van de betere verfzaak. Voor iemand met een gemiddeld budget zijn deze verven een goede optie.

Ze dekken relatief goed, meestal in 2 lagen, soms meer. Ook de duurzaamheid van deze soort verf zit goed, ze gaan vrij lang mee. Het verschil met de duurdere verven is het gebruiksgemak. Ze smeren minder goed uit, vloeien niet optimaal in elkaar over

De globale kwaliteit van deze soort verf zit zeker goed. Ideaal voor mensen die een schappelijke prijs-kwaliteitverhouding willen.

Categorie 3: de duurdere verf

Dan heb je nog een derde categorie: de duurdere verven. Denk daarbij aan merken zoals Sigma en de verf die professionele schilders gebruiken. Het spreekt voor zich dat deze soort verf het beste is.

De dekking van deze soort verf is echt optimaal, in die mate dat je bij sommige projecten maar 1 laag moet aanbrengen. Daarnaast is het gebruiksgemak van een uitermate hoog niveau. De verf smeert goed uit, aanzetten verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Ook de duurzaamheid van duurdere verven is uitstekend. In vergelijking met de middencategorie gaat deze verf jaren langer mee. De vraag is dan of je uiteindelijk écht duurder uitkomt met deze verf.

Het besluit

De keuze tussen al deze soorten verf hangt af van je project en budget. Heb je net een huis gekocht waar je de rest van je leven in wilt wonen en heb je een comfortabel budget? Dan ben je misschien het beste uit met duurdere verf.

Heb je net een starterswoning gekocht, of huur je iets en weet je dat je gaat verhuizen? Dan kan de middencategorie de oplossing zijn. En als je inrichting helemaal geen prioriteit heeft - om welke reden ook - dan kan goedkopere verf de oplossing zijn.

Kan je na het lezen van dit artikel nog altijd niet beslissen welke soort verf het beste is voor jouw situatie? Kom dan gerust eens langs. Onze specialisten adviseren je graag.


Recente berichten

Categorieën

Gratis e-book

De verf- en kleurtrends voor 2024

In ons gratis e-book leer je alles over de nieuwste verf- en kleurtrends voor 2024. Je vindt er ongetwijfeld een aantal leuke ideeën om toe te passen in jouw interieur.