Op weekdagen open tot 18u30, contacteer ons

Welke soorten spanplafonds bestaan er?

9 mei 2017 | Spanplafonds | Famst




Wanneer we naar het doek kijken, dan bestaan er wereldwijd in feite slechts twee soorten spanplafonds. Allereerst heb je de traditionele pvc-spanplafonds. Dit is in feite het verouderd systeem, wat Plameco in de meeste gevallen afraadt. Daarnaast bestaat er het synthetische polyesterdoek. Hiermee creëren we een prachtig mat spanplafond, dat onder geen enkele omstandigheid gaat doorzakken bij hogere temperaturen in de kamer.

Als marktleider voor spanplafonds biedt Plameco zowel pvc-spanplafonds als spanplafonds in synthetische geweven polyester aan. Beide soorten spanplafonds worden op een verschillende manier geplaatst.

Pvc of synthetisch geweven polyester

De pvc-spanplafonds worden geplaatst bij temperaturen van 40 à 50°C. Na het monteren van de nodige randprofielen, wordt de kamer opgewarmd met een hittekanon. Door de warmte in de ruimte zet de pvc-doek zich uit. Vervolgens wordt het spanplafond bevestigd tussen de profielen. Wanneer nadien het hittekanon wordt afgezet, daalt de temperatuur in de ruimte. De pvc van het spanplafond krimpt, waardoor het spanplafond netjes strak komt te staan.

Bij een pvc-spanplafond spreken we over een verouderd systeem. De variant in geweven synthetisch polyester wordt gewoon bij kamertemperaturen geplaatst. De kampertemperatuur heeft geen enkele invloed op het uitzetten of krimpen van dit materiaal.

Problemen bij open haard en pelletkachel

Een pvc-spanplafond geeft mogelijk problemen bij een open haard of de uitlaatroosters van een pelletkachel. De temperatuur ligt in die gevallen hoger dan 40 °C, waardoor het pvc uitzet. Daardoor kan het spanplafond tijdelijk doorzakken, wat uiteraard niet de bedoeling is. Plameco voorkomt dit als enige fabrikant door het plaatsen van gepatenteerde spankabels boven het spanplafond. Hierdoor zie je wel om de 1,60 meter een kleine naad voor de lussen die met de spankabels verbonden zijn.

Wanneer toch pvc?

In 99% van de gevallen adviseren wij dan ook het plaatsen van een spanplafond in geweven polyester. Alleen wanneer mensen absoluut een blinkend effect wensen in hun plafond, is een pvc-spanplafond (met spankabels) aangewezen. Een pvc-spanplafond is iets goedkoper, maar we spreken dan ook van een verouderd systeem.

Meer weten over de verschillende tussen spanplafonds in pvc of spanplafonds in geweven synthetisch polyester? Bel plafondadviseur Tom Denys op 0495 24 88 40 of maak hier vrijblijvend je afspraak.


Recente berichten

Categorieën

Gratis e-book

De verf- en kleurtrends voor 2024

In ons gratis e-book leer je alles over de nieuwste verf- en kleurtrends voor 2024. Je vindt er ongetwijfeld een aantal leuke ideeën om toe te passen in jouw interieur.