Op weekdagen open tot 18u30, contacteer ons

Verf komt los tijdens het verven? Dit zijn de oorzaken

26 februari 2018 | Verven | Famst




Niets zo frustrerend als verf die al loskomt tijdens het verven. Met de juiste voorbereiding kun je nochtans heel wat ellende vermijden. In dit artikel sommen we een aantal maatregelen op om afbladderende verf te voorkomen.
Afschilferen komt niet alleen voor bij muren die al lang geleden geverfd zijn, ook tijdens het schilderen kan de verf plots loskomen om, op het eerste gezicht, onbegrijpelijke redenen. Het probleem doet zich vooral voor bij acryl- en latexverf, maar geen enkele soort verf blijft er absoluut van gevrijwaard. Dit zijn de oorzaken:

1) Verf droogt te snel

Een muur schilderen in direct zonlicht is om problemen vragen. De verf droogt dan namelijk te snel, waardoor de solventen te snel verdampen en er zich een luchtbel tussen de verf en het muuroppervlak vormt.

2) De muren zijn te vochtig

Ook vochtige muren geven zelden een mooi resultaat. De adhesie tussen de verf en het muuroppervlak is te zwak waardoor de verf loskomt. Wordt de muur nat tijdens het droogproces (door een onverwachte regenbui, bijvoorbeeld), dan kan ook dit afbladderende verf veroorzaken. Denk eraan: een buitenmuur moet minstens 4 uur kunnen drogen voor een perfect resultaat.

Conclusie: beter voorkomen dan genezen

Afbladderende verf kun je maar op één manier oplossen: helemaal opnieuw beginnen. Ons advies luidt dan ook: beter voorkomen dan genezen. En wel door je strikt te houden aan deze tips:

1) Bereid de muur grondig voor alvorens je gaat verven

Haal alle resten van oud behangpapier en oude verf eerst van de muur. Gebruik voor die eerste eventueel een stomer. Is die klus geklaard? Dan is het tijd om het muuroppervlak te schuren. Ook hiervoor bestaan machines, maar manueel gaat natuurlijk ook. Schuur altijd op een droog oppervlak. Voorzie ook altijd een primer op een nieuwe muur, alvorens je de afwerkingslagen aanbrengt. Het is extra werk, maar het resultaat is prachtig.

2) Pak de probleemgebieden aan

Vocht is een vaak voorkomende oorzaak van afbladderende verf. Controleer je woning daarom eerst op mogelijke probleemgebieden: de badkamer, het toilet, de kelder, muren in de buurt van ramen, … Zorg dat alles perfect droog is voor je aan de slag gaat. Hou je met deze tips rekening, dan behoort afbladderende verf tijdens het schilderen tot het verleden.

Verf kiezen? Kom eens langs in onze winkel in Turnhout.


Recente berichten

Categorieën

Gratis e-book

De verf- en kleurtrends voor 2024

In ons gratis e-book leer je alles over de nieuwste verf- en kleurtrends voor 2024. Je vindt er ongetwijfeld een aantal leuke ideeën om toe te passen in jouw interieur.