Op weekdagen open tot 18u30, contacteer ons

Kan je een plafond behangen?

30 oktober 2017 | Behang | Famst




Heb je een plafond dat er niet meer perfect uitziet? En wil je het graag opfrissen zonder een fortuin uit te geven? Dan kan het interessant zijn om je plafond te behangen. Zo werk je kleine barsten en scheuren weg in een handomdraai.  

Je kan dus wel degelijk een plafond behangen. Hieronder vind je een handig stappenplan.

Stap 1: plafond uitvlakken

Verwijder eerst oud behang en werk oneffenheden weg met een plamuurmes. Stoot je op diepe scheuren? Vul die dan eerst op.

Stap 2: plafond ontvetten en primeren

Wil je een nieuw plafond behangen? Dan moet je het eerst schilderen met een primer. Doe je dat niet? Dan zal het plafond al je behangerslijm opslorpen.

Wil je over oud bezetsel behangen? Ontvet het plafond dan goed met ammoniak en water. Zo zal je lijm goed kunnen hechten aan het oude bezetsel.

Stap 3: plafond inlijmen

Breng een mooie, egale laag behangerslijm aan op je plafond. Hiervoor bestaan speciale rollen. Zorg er ook voor dat je de juiste lijm hebt. Je behangspecialist kan je hierin adviseren.

Stap 4: behang knippen

In een volgende stap ga je stroken behangen knippen. Voorzien hierbij een overlap van 5 cm in de breedte en neem een reserve van 10 cm op de lengtes. Die kan je achteraf afknippen.

Tip: breng je gekleurd behang aan? Schilder dan een strook van 10 cm in dezelfde kleur onder de plaats waar de naden komen. Zo krijg je optisch een mooie aansluiting.

Stap 5: behang aanbrengen

Breng nu het behang aan op het plafond. Begin niet in de hoek. Duw het papier aan van boven naar beneden en daarna van het midden naar de zijkant. Aandrukken kan met een handige borstel.

Knip overtollig papier af met een speciale schaar en een speciale metalen lat of spatel. Zo krijg je een rechte lijn.

Stap 6: behang overschilderen

In de laatste stap ga je het behangen plafond schilderen. Dat is natuurlijk niet nodig als je behangpapier met een patroon hebt gekozen. Maar het is wel nodig bij renovatie- en vliesbehang.

Wil je meer weten over behangen? Kom gerust eens langs. Onze specialisten helpen je graag verder.

 

 


Recente berichten

Categorieën

Gratis e-book

De verf- en kleurtrends voor 2024

In ons gratis e-book leer je alles over de nieuwste verf- en kleurtrends voor 2024. Je vindt er ongetwijfeld een aantal leuke ideeën om toe te passen in jouw interieur.