Op weekdagen open tot 18u30

Wat is de isolatiewaarde van een spanplafond?

12 november 2018 | Spanplafonds | Gert
Een spanplafond is een eenvoudige en budgetvriendelijke oplossing voor wie snel een nieuw plafond wil plaatsen. Maar is het ook thermisch isolerend? In dit artikel kom je alles te weten over de isolatiewaarde van spanplafond.

Twee types spanplafond

Voor we dieper ingaan op de isolatiewaarde van spanplafond is het nuttig om erop te wijzen dat er twee types bestaan. We onderscheiden spanplafonden uit pvc (de eerste generatie) en uit polyester (de tweede generatie).

De isolatiewaarde van spanplafond

Ongeacht welk type je kiest: een spanplafond is volledig luchtdicht. Dat wil dus zeggen dat de warme lucht onder het spanplafond blijft circuleren. Er is met andere woorden nauwelijks verlies. En dat is erg voordelig voor je energiefactuur. Verlaag je je plafond door middel van een doek, dan is dat een goeie manier om het te verwarmen volume drastisch te verkleinen.

Daarnaast heeft het spanplafond in combinatie met het plenum (de ruimte tussen het doek en het originele plafond) ook wel een zeker isolerende waarde, maar deze is gering. Veel hangt af van het gebruikte isolatiemateriaal in het dak.

Het akoestisch spanplafond

Het spanplafond op zich kun je ook wel isoleren. Het gaat dan wel meestal om akoestische isolatie, bijvoorbeeld wanneer het plafond voor een galm zorgt in de ruimte. We spreken dan van een akoestisch spanplafond.

Het spanplafond als dampscherm

Ook belangrijk om te weten is dat een spanplafond, precies omdat het geen lucht doorlaat, dienst kan doen als dampscherm. Erg nuttig bijvoorbeeld voor een zwembad of een natte ruimte zoals een badkamer.

Ben je op zoek naar spanplafond? Kom eens langs in onze winkel in Turnhout. Onze productexperts stellen hun kennis graag ter beschikking om jou te helpen. Maak je keuze uit ons ruim assortiment kwaliteitsspanplafonds van Plameco.


Recente berichten

Categorieën