Op weekdagen open tot 18u30, contacteer ons

Een spanplafond of een plafond in gyproc, wat is het beste?

28 februari 2018 | Spanplafonds | Famst

Spanplafond is strakker dan gyproc plafond


Ben je aan het verbouwen of heb je renovatieplannen? En moet je nieuwe plafonds installeren? Dan twijfel je misschien tussen spanplafonds of plafonds in gyproc. Beide opties geven een mooi resultaat. En beide opties hebben voor- en nadelen. Hieronder zetten ze voor jou op een rij.

Plafond in gyproc

Eén ding is zeker: een plafond in gyproc installeren vraagt meer werk dan een spanplafond installeren. Daarnaast geven gipsplaten veel meer afval en stof. Het voegen en schuren zorgt ervoor dat je woning al snel gevuld wordt met fijn, wit stof dat overal tussen kruipt. Op zich is dat geen ramp als je nog niet in je huis woont, want dan blijft de overlast beperkt. Je moet hooguit extra tijd steken in poetsen. Maar als je een ruimte renoveert terwijl je nog in je huis woont, is de overlast een pak groter.

Een ander belangrijk aspect is de duur van de plaatsing. Een gyproc plafond is niet op 1 dag geïnstalleerd. Je moet eerst metalen beugels installeren, dan de platen erop bevestigen en daarna alles een eerste keer voegen. Vervolgens schuur je de naden op en voeg je ze opnieuw om ze daarna opnieuw te schuren. Ten slotte moet je de afgewerkte plafonds nog primeren en in 2 lagen schilderen.

Hoe zit het dan met de duurzaamheid van gyproc plafonds? Qua levensduur is gyproc gelijkwaardig aan spanplafonds. Maar de kans op scheuren blijft groter, want een huis leeft en beweegt. Daarnaast moet je ze na een aantal jaren opnieuw schilderen als je een mooie, frisse uitstraling wilt behouden. Dat in tegenstelling tot spanplafonds, want die kunnen onmogelijk scheuren en je kan ze gewoon afwassen.

Waarom zou je dan kiezen voor gyproc plafonds? Als je renoveert met een strak budget, kunnen gipsplaten interessant zijn. Zeker als je alles zelf doet. Want op zich is gyproc goedkoper dan spanplafonds. Maar hou er wel rekening mee dat de installatie van gyproc meer tijd vraagt. Dus als je de werkuren moet betalen van het installeren, voegen, schuren en schilderen zal de prijs per m2 van gyproc plafonds niet veel lager uitvallen dan de prijs van een spanplafond.

Spanplafonds

Laten we dan eens kijken naar spanplafonds. De installatie van spanplafonds verloopt zonder overlast. Je hebt geen stof, amper afval en de ruimte moet niet leeg zijn. Het is voldoende om grote kasten en meubels aan de kant te schuiven. Handig als je een ruimte renoveert terwijl je nog in je huis woont.

Daarnaast is een spanplafond in één dag geïnstalleerd. Je moet het plafond niet voegen, schuren of schilderen. Hou je van een feilloos strak resultaat? Dan doe je er goed aan om een spanplafond te kiezen. Het resultaat is nog strakker dan bij een goed gevoegde gyproc. Bovendien zijn de vakmensen die gyproc perfect kunnen voegen niet dik gezaaid.

Spanplafonds zijn ook een duurzame, eenmalige investering. Ze gaan jarenlang mee en vragen geen onderhoud. Je hebt geen kans op scheuren en moet niet opnieuw gaan schilderen. Heeft je spanplafond na verloop van tijd een opfrisbeurt nodig? Dan kan je het gewoon afwassen.

Ten slotte is er nog het budget. Ben je geen geboren doe-het-zelver? Dan kan een spanplafond interessant zijn voor jou. Want je betaalt geen werkuren voor het voegen, schuren en schilderen van spanplafonds. Zo kom je uit op een prijs per m2 die vergelijkbaar is met gyproc. Bovendien is een spanplafond gegarandeerd strak van uitstraling, moet je bij de installatie geen stof en afval opruimen en ben je na één dag bevrijd van alle werken in huis.

Heb je interesse in een spanplafond? Vraag vrijblijvend een offerte aan. We helpen je graag verder.


Recente berichten

Categorieën

Gratis e-book

De verf- en kleurtrends voor 2024

In ons gratis e-book leer je alles over de nieuwste verf- en kleurtrends voor 2024. Je vindt er ongetwijfeld een aantal leuke ideeën om toe te passen in jouw interieur.