Op weekdagen open tot 18u30, contacteer ons

Wat is het verschil tussen vinyl en linoleum?

4 april 2018 | Vloerbekleding | Famst
Vinyl en linoleum worden vaak in één adem genoemd. Nochtans verschillen beide vloermaterialen op verschillende vlakken, zoals de prijs, de duurzaamheid en de onderhoudsvriendelijkheid. In dit artikel zetten we beide producten naast elkaar.

Linoleum vs vinyl: natuurlijk vs synthetisch

Vinyl en linoleum zijn wel degelijk twee verschillende producten. Ze hebben beide een veerkrachtig oppervlak, maar los daarvan hebben de twee vloerbedekkingen weinig met elkaar gemeen. Linoleum is een 100 procent natuurlijk product dat bestaat uit lijnolie, pijnhars, jute en houtmeel (en dus recycleerbaar), terwijl vinyl synthetisch is (het bestaat voor het grootste deel uit pvc).

Linoleumvloer gaat tot 25 jaar mee

Vinyl heeft het lang hard te verduren gekregen: de vloerbedekking was zogezegd het minderwaardige broertje van linoleum. Die tijd is gelukkig voorbij. Mede dankzij enkele technologische verbeteringen staat vinyl nu op gelijke voet met linoleum.

Alleen op het vlak van duurzaamheid moet het nog de duimen leggen. Vinyl gaat maximum twintig jaar mee, terwijl linoleum makkelijk tot 25 jaar kan blijven liggen. Vinyl is wel veel goedkoper dan linoleum.

Linoleum en vinyl zelf plaatsen?

Vinyl is de gemakkelijkste oplossing voor doe-het-zelvers. Het bestaat in twee varianten: op rol of met een kliksysteem. Vinyl op rol kan je in één stuk plaatsen, op voorwaarde dat de ruimte niet breder dan 4 meter is. In dat geval zijn er geen naden zichtbaar. Om vinyl te lijmen moet je beschikken over een egale ondergrond. Egaliseren is dan vrijwel altijd noodzakelijk.

Linoleum plaatsen laat je beter over aan een vakman, tenzij je kiest voor linoleum met een kliksysteem. Die kun je wél perfect zelf leggen.

Linoleum of vinyl bij Famst

Ontdek ons assortiment vinyl en linoleum in onze winkel. Bij ons vind je een heel ruime keuze aan motieven en kleuren. Onze productspecialisten beantwoorden ook graag al je vragen. Zo ga je gegarandeerd met de juiste vloerbedekking naar huis.


Recente berichten

Categorieën