Op weekdagen open tot 18u30

Wanneer mag je behangen in een nieuwbouw?

6 september 2018 | Behang | Famst
Je nieuwbouwwoning is klaar en je popelt om te behangen? Toch is het verstandig om nog even te wachten. Waarom? Dat lees je in dit artikel.

De grootste vijand van je nieuwbouwwoning is bouwvocht. Dat is het vocht dat tijdens het bouwproces in je muren is gedrongen, gemiddeld zo’n 4.000 liter. Al dat water moet eerst uit de muren, voor je met behangpapier en lijm aan de slag gaat.

Wacht minstens 6 maanden voor je gaat behangen

En dus zit er niets anders op dan te wachten. Hoe lang? Dat is moeilijk te zeggen omdat heel wat factoren meespelen. Een veilig periode is 6 maanden tot een jaar. Laat er zeker een warm seizoen overheen gaan. Wil je zeker weten wanneer het veilig is om te behangen? Meet dan de vochtigheidsgraad van de verschillende muren. Let wel, een dergelijk toestel is duur.

Zorg er in elk geval voor dat je voldoende verlucht. Een bouwdroger kan het proces versnellen, maar let op dat je de muren niet té droog blaast. Want dan vergroot je het risico op scheuren.

De muren van je nieuwbouw zijn droog: wat nu?

Het voordeel van nieuw pleisterwerk is dat je het niet hoeft te schuren. Het moet wel ontkorreld worden. Verwijder dus eerst alle losse deeltjes met een houten blokje met afgeronde hoeken, waarmee je over het oppervlak gaat. Als dat gebeurd is, kun je een primer aanbrengen. Dat is noodzakelijk om straks gemakkelijk te kunnen behangen. Bovendien zorgt de primer er ook voor dat je eventuele donkere plekken niet door het behang ziet.

Tijd om te behangen in je nieuwbouw

Wanneer dat allemaal achter de rug is, kun je effectief gaan behangen. Er zijn verschillende soorten behang, elk met hun voor- en nadelen. Lees er meer over in dit artikel .

Ben je op zoek naar behang voor je nieuwbouwwoning? Kom eens langs in onze winkel!

link naar artikel 'Populair behang'


Recente berichten

Categorieën