Op weekdagen open tot 18u30, contacteer ons

Een houten plafond: de voor- en nadelen

30 september 2017 | Spanplafonds | Famst




Twijfel je tussen een houten of een ander type plafond? Er zijn zowel voor- als nadelen aan plafonds met houtstructuur. Om je op weg te helpen, vatten we ze hieronder samen.

De voordelen van een houten plafond

Hout blijft een natuurlijk product. Dat alleen is al een troef voor heel wat mensen. Daarnaast geeft hout een warme uitstraling aan je interieur. Het is voor een groot stuk mee bepalend voor de sfeer van je huis.

Door zijn natuurlijke eigenschappen warmt hout traag op en koelt het ook weer traag af. Zodra de ruimte warm is, blijft die dat ook. Handig voor de koude wintermaanden. Daarnaast heeft een houten plafond een positieve impact op de luchtvochtigheid.

Ook op de akoestiek van de ruimte heeft hout een invloed. Niemand houdt van schelle, lawaaierige omgevingen. Een houten plafond vangt de geluiden voor een deel vanzelf op. Zo krijg je een minder drukke omgeving.

Ook qua stijl valt voor houten plafonds iets te zeggen. In rustieke woningen geven ze extra karakter. Ook in moderne interieurs kan het een eyecatcher zijn. Ben je aan het renoveren en hou je niet van de natuurlijke kleur van je houten plafond? Dan kan je nog altijd het plafond schilderen. Dat is goedkoper dan een nieuw plafond steken.

De nadelen van een houten plafond

Je las het hierboven ook al. Hout is een natuurlijk product en dat is op zich al een troef. Het heeft alleen ook een nadeel, want hout leeft. De planken van een houten plafond krimpen en zetten terug uit onder invloed van temperatuurschommelingen. Dat kan een impact hebben op de muur en zelfs scheuren veroorzaken.

Ook in vochtige ruimtes is een houten plafond niet altijd een goed idee. Denk daarbij aan de badkamer of keuken. Door de poreuze structuur van de planken, dringt vocht gemakkelijker door tot in de nerven van het hout en dat kan dan weer voor een té hoge luchtvochtigheid zorgen.

Ben je iemand die weg is van strakke, hedendaagse interieurs? Dan is een houten plafond niet waarschijnlijk niks voor jou. Zeker als de planken niet geschilderd zijn, krijg je relatief snel een blokhut-uitstraling. Een stijl die niet voor iedereen is weggelegd.

Tip: twijfel je tussen verschillende soorten plafonds? In het artikel welke soorten plafonds zijn er, kan je meer inspiratie opdoen.

 


Recente berichten

Categorieën

Gratis e-book

De verf- en kleurtrends voor 2024

In ons gratis e-book leer je alles over de nieuwste verf- en kleurtrends voor 2024. Je vindt er ongetwijfeld een aantal leuke ideeën om toe te passen in jouw interieur.